Stäng

Foto: Atomic Austria GmbH

HITTA RÄTT ALPINPJÄXOR

Alpinguide

 

Pjäxor är förmodligen den viktigaste komponenten i din skidutrustning, det finns inget annat som kan förstöra en skiddag på samma sätt som ömmande fötter från ett par pjäxor som inte sitter rätt på foten. Ett vanligt problem för dem som får ont i fötterna av pjäxorna är att man väljer för stora pjäxor, då måste man spänna pjäxan väldigt hårt för att den ska sitta åt vilket leder till att du pressar ner fotvalvet och stryper blodtillförseln. Det är det som ger dig krampkänningar och kalla tår efter halva dagen i skidbacken! Med denna guide hjälper vi dig hitta rätt pjäxa från början.

Flex — Beroende på din efrarenhet i backarna, åkstil och fysik kommer du behöva anpassa pjäxans flex. För att du ska få rätt kraftöverföring från pjäxa till skida behöver du hitta rätt balans mellan vikt, åkstil och teknik annars kommer skidorna bestämma över dig istället för att själv ta över kontrollen över åkningen. Här kan det skilja väldigt mycket med vilken typ av åkare du är, ska du hänga i parken och ha en mer lekfull skidåkning vill du ha en något mjukare pjäxa. För stenhård piståkning krävs det en stabilare och styvare pjäxa och friåkning är ett spann där emellan. Du kan enkelt se vilket flex alla våra pjäxor har inne på varje specifik produktsida, för våra dampjäxor varierar flexet ungefär mellan 60-110 och för herrar mellan 70-140.

Storlek — Det andra du ska göra är att mäta din fot för att hitta rätt storlek, detta gör du lättast med ett papper och penna. Ställ dig mot en vägg och på pappret, markera med en penna i framkant och mät sedan avståndet på pappret. Om du har barn hemma kanske du till och med har en mätsticka för skor och fötter som du kan använda.

Läst — Du behöver även avgöra vilken typ av läst din fot behöver, vi skriver alltid ut lästbredden på alla våra pjäxor. Lästbredden är alltså den bredaste punkten på pjäxan, den ger en grov föraning om en pjäxa kan passa en smal, medel eller bred fot. Vilken typ av fot man har brukar man ha ganska bra koll på sen tidigare, med tanke på alla skor man har använt genom livet.

Foto: Georg Wallner

Pjäxstorlekar — Alpinpjäxor är faktiskt väldigt enkelt att köpa på nätet, storlekarna är angivna i Mondo-storlekar vilket innebär centimetermått invändigt. Så mät din fot som vi beskrivit ovan och välj sedan närmsta storlek uppåt i skalan. Så om din fot mäter 27,2 cm väljer du storlek 27,5. När du sätter ner foten i pjäxan första gången så ska tårna slå i framkant på pjäxan.

När du sedan drar åt spännena kommer din fot att halka bak och sätta sig i hälgreppet på pjäxan. Inneskon kommer dessutom forma sig efter din fot efter några timmars åkning och den kommer att utvidgas 3-4 mm beroende på modell.

Foto: Atomic Austria GmbH

Smarta och uppskattade funktioner

Formbar innersko — har de flesta modellerna idag, det är bara de allra enklaste modellerna som inte erbjuder detta. Med formbar innebär det att innerskon kommer att anpassa sig efter din fot efter ungefär en veckas skidåkning. Detta ökar komforten och fästet i pjäxan en hel del och i regel får du en bättre innersko ju dyrare och exklusivare pjäxa du köper. Det kan vara värt att lägga några extra hundralappar när man köper en pjäxa för dem kommer vara med i några år!

Microjusterbara Spännen — är också nästa standard på alla våra modeller idag, det innebär att du kan ställa in spännena på pjäxan in i minsta lilla millimeter. Du skruvar bara på spännet för att ställa in detta, det är väldigt enkelt och det klarar alla.

Walk Mode — är en funktion som gör att flexen släpper efter och du kan enklare gå i dina pjäxor. Brukar uppskattas på toppturen, på lunchen eller när du ska showa lite på afterskin.

Remmen — som sitter högst upp på pjäxan gör att du får närmre kontakt med plösen och förbättrar passformen på hela pjäxan. Den ger dig även ett bra stöd i skidåkningen och kan justeras beroende på hur aggressiv åkningen är.

Foto: Matt Georges

Skidstrumpor — En riktig skidstrumpa gör så att du kan hålla värmen i pjäxan. Det ska även vara en högre modell som sträcker sig över pjäxans topp för att undvika skav inne i pjäxan. Du behöver absolut inte köra dubbla lager av strumpor utan satsa på en bra skidstrumpa istället så kommer du märka stor skillnad, både värme- och komfortmässigt.

Se Skidstrumpor
Dalbello Panterra 85 W IF GW (20/21)
Dampjäxa med minskad vikt och hög komfort
3 995:-
Dalbello DRS 50 L (17/18)
KAMPANJ
Dalbellos mjukaste racepjäxa för juniorer
795:- (995:-)
Lange RSJ 65 Junior (20/21)
Pjäxan för juniorer med smalare vrister och fötter
1 795:-
Tecnica Cochise 130 DYN GW (20/21)
KAMPANJ
En legend inom friåkningspjäxor som blivit ännu bättre!
5 395:- (5 995:-)
Scott Celeste II (16/17)
KAMPANJ
Superlätt toppturspjäxa för damer
3 995:- (5 495:-)
Full Tilt Descendant 4 (19/20)
KAMPANJ
Komfort Deluxe för åkare med breda fötter
1 995:- (2 595:-)
Full Tilt Descendant 90 (20/21)
Rymlig och mångsidig pjäxa fullproppad med komfort
3 195:-
Full Tilt Drop Kick S (19/20)
KAMPANJ
Freestylepjäxa för juniorer som åker över hela berget
1 995:- (2 495:-)
Dalbello DRS 50 S (17/18)
KAMPANJ
Dalbellos mjukaste racepjäxa för juniorer
795:- (995:-)
Atomic Hawx Magna 130 S (19/20)
KAMPANJ
Bland de absolut bästa alpinpjäxorna för skidåkare som behöver en bredare läst
3 495:- (4 495:-)
Arcteryx Procline Carbon Herr
KAMPANJ
Turpjäxa som klarar absolut allt bergen erbjuder
4 995:- (7 395:-)
Salomon S/PRO 90 Dam (20/21)
KAMPANJ
S/PRO 90 Dam (20/21)
2 495:- (3 995:-)

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0:-
Till kassan
Fri frakt
14 dagars öppet köp
Trygg och säker betalning