Stäng

HITTA RÄTT ALPINSKIDOR - PRODUKTGUIDE

Har du svårt att veta vilken skida du ska köpa? Du är inte ensam, det är en djungel av modeller men vi ska med denna produktguide vägleda dig åt rätt håll och förenkla din inhandling av ett par nya alpinskidor till denna vinter.

VILKEN SKIDA SKA JAG VÄLJA?

Det första du bör göra är att fundera på var och när du ska använda dina skidor. Vet du att du uteslutet kommer att åka i preparerade backar så är det en pistskida du ska ha. Detta för att maximera skidans funktion i det aktuella underlaget du ska använda dem i. Det mest optimala för dig som åker lite överallt på berget är ju självklart att ha flera olika slags skidor. Men av praktiska och ekonomiska skäl är det inte alltid möjligt. Men tillverkarna har satsat mer och mer på denna kategori av åkare de senaste åren och har nu modeller som fungerar riktigt bra både i och utanför pisten. För dig som ska åka offpist åkning och i pudersnö underlättar det väldigt om du satsar på en bredare skida. En pistskida i pudersnö gör sig inte rätt då bärigheten är för dålig. Så fundera på var på berget du har tänkt åka, vi har klassificerat in skidorna i följande kategorier åt dig.

PISTSKIDOR

En pistskida är framtagen och konstruerad i syfte att framföras i preparerade backar. Dessa skidor klarar oftast av lite hårdare underlag och isigare förhållanden. Här kan du välja mellan två underkategorier, en ren slalomskida är en lite kortare skida men en snabb svängradie som gör sig bäst i snabba, kvicka svängar. Medans en storslalom skida är konstruerad för att ligga i höga hastigheter och längre svängar där stabilitet och styvhet är viktiga komponenter.

ALLMOUNTAINSKIDOR

En allmountainskida är konstruerad för att användas i alla förhållanden, både i pisten men också utanför. Midjan på dessa skidor är lite bredare än på de renodlade pistskidorna då bärkraften ska vara starkare i lösare snöförhållanden. Det här är ett bra val för dig som vill kunna använda skidorna över hela berget. På senare år har det här varit det störst växande segmentet i skidvärlden eftersom allt fler uppmärksammar bekvämligheten i att bara ha ett par skidor i samband med att de fått allt bättre egenskaper.

FREERIDESKIDOR

Är de allra bredaste skidorna på marknaden, vanliga mått för midjan på dessa skidor är över 100 mm för att ge maximal bärkraft i lössnö. Dessa skidor blir lite svårare och slöare i pistade förhållanden men ska du åka riktig puderåkning är dessa skidor det självklara valet!

TWINTIPSKIDOR

Är en skida för dig som vill kunna hoppa och leka i parken. Vissa av dessa skidor är helt symmetriska och kommer med mittmonterade bindningar där syftet är att det ska fungera lika bra att åka baklänges som framlänges. Därför är dessa modeller upphöjda fram och baktill på skidan. Twintip skidor fungerar att åka med i pisten och även hyfsat offpist då vissa modeller kan ha en lite bredare midja.

TOPPTURSSKIDOR

Är en skida för dig som jagar höjdmeter i båda riktningarna. Denna typ av skida är designad för att i första hand vara lätt och genom detta erbjuda minsta möjliga motstånd att gå uppför. Tradionellt sett har skidorna också ett längre spann som gör att man får bättre grepp när man har stighudar på och vissa modeller har också färdiga fästen för just stighudar. Sett till åkegenskaperna varierar detta mellan olika modellerna, men då skidorna är både smalarare och lättare än Freerideskidor kan de vara lite mer ostabila när det gäller att bege sig av utför. En topptursskida bör monteras med någon form av turbindning och för att kunna gå på tur behöver man också stighudar. På Länna Sport har vi turbindningar från Marker, Dynafit och G3.

VAD ÄR ROCKER?

En skida som är utrustad med Rocker innebär främst att skidans nos börjar tidigare på skidan. Detta har man tagit fram och utvecklat för att förbättra åkegenskaperna och flytet i lösare snöförhållanden. Resultatet är att skidan går jämnare över ojämnheter och inte hakar i kanter och små vallar i backarna. Det finns många olika varianter av Rocker och vi ska här förklara de vanligaste varianterna.

FULLROCKER

Mitt under foten är skidan helt platt eventuellt ett litet spann. Med fullrocker får du stora fördelar för åkningen och flytet i pudersnö. Samtidigt som du tappar egenskaper för åkning vid hårdare förhållanden.

TIPROCKER

När nosen börjar tidigare på skidan, ju tidigare den börjar desto mer effekt får rockern. Värt att tänka på är, desto mer tiprocker skidan har desto mindre stålkant ner mot pisten som kan vara värdefull under hårdare underlag.

VAD ÄR SVÄNGRADIE?

Svängradie bestäms av skidan skärning som är ett mått på förhållandet mellan skidans olika delar, topp, midja och bakdel. Skärningen tillsammans med längden på skidan avgör hur skidan svänger när du lägger över den på kant. En renodlad slalomskida som är väldigt kort och kvick i svängarna har alltid en kort svängradie medans en storslalomskida som ska köras i långa svängar har en högre svängradie.

 

 

Har du andra funderingar eller frågor kring skidor i allmänhet eller vårt sortiment? Kontakta oss så får du prata med våra alpinexperter - de har stenkoll på allt som rör skidåkning! Du når oss på 08-771 19 00 eller skicka ett mail via kontaktformuläret på vår hemsida.

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0:-
Till kassan
Fri frakt
14 dagars öppet köp
Trygg och säker betalning