Stäng

Foto: Matt Georges

HITTA RÄTT TRAILSKOR

Guide Trail Running

 

Är du en van vandrare som vill uppleva stigarna på ett nytt sätt, trött på att springa på samma gamla gator eller är du redan en van traillöpare som inte riktigt lyckats hitta rätt skor? Här har vi en guide för att vägleda dig genom trailsko-djungeln.

Foto: Philipp Reiter

Hur ska en bra Trailsko sitta?

Passform — En tekniskt bra trailsko kommer aldrig få ett gott omdöme om den inte passar utövarens fot, det allra viktigaste med val av sko är att den sitter skönt. Skon ska ha rätt bredd och längd, ge stöd under hålfoten, sitta stabilt runt hälen samt passa fotens generella form.

Storlek — Se till att ha gott om utrymme framför tårna, du kommer ta dig upp och nedför många backar och vill inte riskera att få blåa tånaglar. Ett vanligt misstag är att köpa samma skostorlek som man alltid haft men det kan behövas någon storlek större för att se till att det finns gott om utrymme för fötterna i nedförsbacke och med tanke på att fötterna kan svälla under springturens gång. I butik hjälper vi dig mer än gärna att mäta dina fötter för att på så sätt hitta rätt storlek.

Foto: Matt Georges

Hur skiljer sig trailskor från vanliga löparskor?

Självklart går det att använda sina vanliga löpardojjor för traillöpning, men det finns klara skillnader mellan skotyperna. De tre främsta är ökad stabilitet, mer grepp och anpassat skydd.

 

Stabilitet — för att ge mer stöd och stabilitet på ojämn mark. Trailskor har ofta en tunnare men kompaktare mellansula för att komma närmre marken för bättre kontakt och den lägre sulan minska riskerna för att vricka fotlederna.

Yttersula— Yttersulan på trailskor ter sig annorlunda från vanliga löparskor. Speciellt i svensk miljö där vi springer bland grus, lera, stenar och rötter så krävs mer grepp för att se till att hänga med i snabba svängar och tvära stopp, därför har sulorna ofta ett mer aggressivt mönsterdjup och större kontaktyta.

Skydd— Vissa trailskor har en inbyggd platta i sulan som stoppar vassa objekt från att penetrera sulan. Framme vid tårna sitter oftast en förstärkning samt extra förstärkning runt utsatta områden som insida och utsida fot som minskar slitage. En annan faktor är att en del trailskor kommer med ett vattentätt membran då det är en vanlig företeelse att springa genom blött gräs, pölar och lera.

Foto: Matt Georges

Välj rätt trailsko för dig

Maximal dämpning — är mer skonsam mot kroppens leder, det rekommenderas om du tidigare har haft t.ex. knä- eller höftproblem eller vill förhindra detta genom att dämpa hårda stötarna som uppstår när fötterna landar i steget. Skor med maximal dämpning kan känns klumpigare och sakna finkänslig kontakt med de underlag du springer på.

Måttlig dämpning — är trailskornas mellanmjölk, den traditionella dämpningen som de flesta föredrar. De ger en fin balans av dämpande komfort utan att hindra smidighet över kuperad terräng.

Minimal dämpning— för dig som vill du ha maximal känsla mot marken du springer på men ändå känner att du behöver viss dämpning. De blir lättare och smidigare över stenar och rötter samtidigt som de bidrar med viss dämpning.

Barfotaskor — passar den grupp löpare som drömmer om att känna sig som ett med marken de springer på. Skorna har ingen dämpning och kräver att kroppen själv står emot stötar och vibrationer från utövandet av aktiviteten.

Foto: Matt Georges

Heel Drop — Eller så kallat häl till tå dropp är ett mått räknat i millimeter på lutningen mellan häl och tå med innersula, mellansula och yttersula i beräkningen. Desto lägre heel drop, desto större är chansen att i steget landa på framfoten eller mitt på foten vilket ökar hastigheten och flytet i löpsteget. Med ett större häl till tå dropp får du motsatt effekt, risken för att landa på hälen först öka och agerar då som en bromskloss i löpsteget och låter stöten av landningen färdas uppåt i benet.

Rekommenderat Heel Drop — Då kan man fråga sig varför inte alla springer med ett drop på 0mm? Jo, generellt sätt är alla vana vid skor med någon form av upphöjd häl. Skulle vi omedelbart byta till ett par springskor med 0mm heel drop kan det leda till överansträngningar i muskulaturen eller till och med skador. Därför rekommenderas ett högre heel drop till nybörjare och personer som vill avlasta vadmuskulaturen som i sin tur leder till ökad uthållighet och effektivitet under längre sträckor. Lägre heel drop rekommenderas till personer som regelbundet utövat sporten under längre tid, som har ett snabbare tempo och till dem som presterar högt under kortare sträckor.

Foto: Philipp Reiter

Yttersula — Leta efter en aggressivare sula om du planerar att springa på mjukare underlag som lera, lös jord och rötter. Och slätare sulor för traillöpning på hårdare underlag som stenslätter och kompakt jord.

Salomon Alphacross Dam
KAMPANJ
Bekväma löparskor för blandad terräng
699:- (999:-)
New Balance Fresh Foam Hierro V6 Dam
Slitstarka och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 599:-
Salomon XA Pro 3D V8 GTX Dam
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 699:-
Salomon Speedcross 5 Dam
Ny uppdaterad löparsko för terrängen
1 499:-
Salomon Sense Ride 3 Dam
Stabila och bekväma löparskor för olika underlag
1 499:-
Salomon XA Pro 3D v8 GTX Dam
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 699:-
Viking Apex II GTX Herr
Bekväma skor för ojämna underlag i Gore-Tex 
1 899:-
Brooks Catamount Herr
Stabila och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 799:-
New Balance Fresh Foam Hierro V6 Herr
Slitstarka och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 599:-
Salomon XA Pro 3D v8 GTX Herr
Stabila och bekväma skor för löpning i terräng
1 699:-
Nike Pegasus Trail 2 Herr
KAMPANJ
Skyddande och bekväma träningsskor för löpning i terräng
1 199:- (1 449:-)

NYHETSBREV

Vill du ha våra senaste nyheter och erbjudanden?

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0:-
Till kassan
Fri frakt
14 dagars öppet köp
Trygg och säker betalning